Ποια είναι “η γυναίκα με σταυρωμένα χέρια” του Πάμπλο Πικάσο

Η Μπλε ή Γαλάζια περίοδος του Πικάσο (1901-1904), χαρακτηρίζεται από το μπλε χρώμα ή τις αποχρώσεις του, και τα έργα συμβολίζουν μία συναισθηματικά φορτισμένη περίοδο της ζωής του.

Ο πίνακας, ανήκει και αυτός στην μπλε περίοδο του καλλιτέχνη, και είναι ένας από τους πιο γνωστούς του. Η ελαιογραφία δημιουργήθηκε το 1902 και 1903. Σε πρώτη φάση δείχνει «άδειος». Η γυναίκα με σταυρωμένα τα χέρια, κοιτάζει στο κενό. Η αρνητική στάση του σώματός της, με τα κλειδωμένα χέρια της, την κάνει να δείχνει κλειστή και μυστηριώδης.

Πιστεύεται ότι η γυναίκα που απεικονίζεται, είναι μία τρόφιμος του νοσοκομείου Saint -Lazare των φυλακών του Παρισιού. Με το που μπήκε η νέα χιλιετία, ο πίνακας έκανε και πάλι ντόρο.

Τον Νοέμβριο του 2000 το έργο πουλήθηκε σε τιμή – ρεκόρ στη δημοπρασία του οίκου Christies. Η τιμή του πίνακα έφτασε τα 55,6 εκατ. δολάρια (22,5 δισ. δραχμές), σε μία κατά τα άλλα υποτονική δημοπρασία, η οποία είδε τα περισσότερα έργα να μένουν απούλητα.

Η τιμή του συγκεκριμένου πίνακα ξεπέρασε μάλιστα τις προσδοκίες των εκτιμητών, καθώς στην αρχή είχαν υπολογίσει ότι δεν θα ξεπερνούσε τα 30 εκατ. δολάρια (12 δισ. δραχμές). Το όνομα, πάντως, του αγοραστή που πλειοδότησε τηλεφωνικώς για τον πίνακα δεν έγινε γνωστό.Το ποσό αντί του οποίου πωλήθηκε η «Γυναίκα με Σταυρωμένα Χέρια» είναι το πέμπτο υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ σε δημοπρασία. Το πρώτο υψηλότερο σημειώθηκε το Μάιο του 1990 για έναν πίνακα του Βαν Γκογκ, ο οποίος αγοράστηκε έναντι 82,5 εκατ. δολαρίων (33,2 δισ. δραχμές).”

Ο ίδιος έχει πει για τον πίνακα και συνολικά για τα έργα της ροζ και γαλάζιας περιόδου: «Που είναι γραμμένο ότι η επιτυχία ανήκει σε αυτούς που κολακεύουν το κοινό; Θέλησα να αποδείξω ότι μπορείς να πετύχεις, σε αντίθεση με όλους και όλα, χωρίς να συμβιβαστείς. Και ξέρεις και κάτι άλλο; Η νεανική μου επιτυχία ήταν για μένα ο τοίχος προστασίας μου. Η μπλε και η ροζ περίοδός μου ήταν η ‘οθόνη’ πίσω από την οποία αισθανόμουν ασφαλής…».

Πηγές

Προσέγγιση στην εικαστική τέχνη – Πάμπλο Πικάσο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *