10 soundtracks ταινιών που αγαπήσαμε

Η μουσική είναι ένα από τα κομβικά στοιχεία στην επιτυχία μιας ταινίας, όχι μόνο λόγω του ότι δημιουργεί μια συγκεκριμένη ατμόσφαιρα και δίνει το κατάλληλο vibe του είδους και της εποχής, αλλά και γιατί είναι ικανή να μεταδώσει και να καλλιεργήσει σκέψεις, μηνύματα και συναισθήματα.

Η επιτυχία του soundtrack, βέβαια, δεν κρίνεται από το πόσο ποιοτικά ήταν τα τραγούδια που επιλέχθηκαν και πόσο καλές ήταν οι συνθέσεις των μουσουργών. Η επιτυχία του κάθε soundtrack κρίνεται από το πόσο ταιριαστά ήταν τα κομμάτια που ακούστηκαν με το θέμα της ταινίας και το μήνυμα που αυτή ήθελε να περάσει. Η σωστή μουσική δημιουργεί ένα μυστήριο, το οποίο τοποθετημένο στη σωστή χρονική στιγμή, καλεί τον θεατή να το εξερευνήσει και να βρει τη λύση του. Εάν ο θεατής τα καταφέρει, τότε το μυστήριο αυτό δημιουργεί έναν μύθο, ο μύθος οδηγεί στη πληρότητα και η πληρότητα σε συναίσθημα.

Αναγνωρίζοντας λοιπόν το πόσο σημαντικό είναι το soundtrack μιας ταινίας και έχοντας ακούσει μπόλικα, παρακάτω θα σας παραθέσω μερικά από τα αγαπημένα μου.

Σημείωση 1: Δεν είναι απαραίτητα τα καλύτερα soundtracks όλων των εποχών, αλλά εκείνα που είχαν μια επιρροή σε εμένα προσωπικά. Επιπλέον, η ταξινόμηση δεν είναι σε καμία περίπτωση αξιολογική.

Σημείωση 2: Εδώ θα δοθεί μόνο ένα κομμάτι από το soundtrack. Από εκεί και πέρα ο καθένας σας είναι ελεύθερος να περιηγηθεί στο youtube και να το βρει ολοκληρωμένο.

10) The Revenant

Το Revenant δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια απλή ιστορία εκδίκησης. Πρόκειται για ένα θέμα αρκετά κοινότυπο, που όμως ξεχωρίζει από παρόμοια εγχειρήματα λόγω του ότι η ταινία καταφέρνει να δημιουργήσει στον θεατή μια μοναδική εμπειρία. Σε αυτό το αποτέλεσμα δεν συμβάλλει μονάχα η εξαιρετική σκηνοθεσία και εκπληκτική ερμηνεία του Dicaprio, αλλά και η μουσική επένδυση από τους Ryuichi Sakamoto και Alva Noto. Οι δύο συνθέτες κατάφεραν κάτι πολύ δύσκολο. Συγκεκριμένα, μπόρεσαν να αποδώσουν τα συναισθήματα του Hugh Glass (Dicaprio), είτε αυτά ήταν η οργή και ο σωματικός και ψυχικός πόνος, είτε ήταν η αίσθηση της κάθαρσης και της γαλήνης, με τρόπο συλλογικό, μέσα από όλο το soundtrack και όχι διαχωρίζοντας τα σε κάθε διαφορετικό κομμάτι. Σε ένα πρώτο άκουσμα, ξέχωρο από την εμπειρία της ταινίας, το OST μπορεί να φανεί αρκετά απλό και αδιάφορο. Είναι όμως πραγματικά εντυπωσιακό το πως αυτή η απλή μουσική, μπορεί να περιλάβει μέσα της τόσα συναισθήματα, τα οποία ξεκλειδώνονται αμέσως μόλις κάποιος βιώσει την ταινία. Μόλις γίνει αυτό, το στην αρχή απλό και αδιάφορο soundtrack, γίνεται επιβλητικό και μεγαλεπήβολο.

9) Hugo

Ο θρυλικός συνθέτης των Lord of the Rings, Howard Shore, δημιούργησε τη μουσική για την πιο «κατάλληλη» και «παιδική» ταινία του Martin Scorsese, Hugo. Η ταινία αυτή δεν είναι σαν τίποτα από όσα μας έχει συνηθίσει ο μεγάλος σκηνοθέτης. Είναι πιο ανάλαφρη, πιο αθώα, είναι με λίγα λόγια κατάλληλη για όλους. Παρόλο όμως που για αυτά της χαρακτηριστικά η ταινία χαρακτηρίστηκε «παιδική», η αλήθεια είναι πως κάθε άλλο παρά παιδική είναι. Χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες για την ανάλυση της ταινίας, το Hugo περιέχει πολύ σημαντικά μηνύματα, κάποια από τα οποία ένα παιδί δεν θα μπορούσε να καταλάβει και αποτελεί παράλληλα και ένα love letter στον κινηματογράφο. Ευθύς αμέσως από τα πρώτα δευτερόλεπτα, δύο πράγματα συνειδητοποιεί ο θεατής. Πρώτον ότι πρόκειται για μια πανέμορφη ταινία οπτικά και δεύτερον ότι πρόκειται για ένα πανέμορφο soundtrack. Οι συνθέσεις είναι πολύχρωμες, δουλεμένες στην παραμικρή λεπτομέρεια και τοποθετημένες με τέτοιο τρόπο στη ταινία, ώστε να μαγεύουν τον καθένα και να δίνουν τα συναισθήματα που ο σκηνοθέτης επιδιώκει. Το soundtrack μάλιστα είναι τόσο καλό, που αποτελεί ένα πολύ ποιοτικό άκουσμα και μόνο του, ξέχωρα από την ταινία. Είναι επικό στις δικές του διαστάσεις και δικαίως πήρε υποψηφιότητα στα Όσκαρ. Ποιος είπε εξάλλου πως το επικό πρέπει απαραιτήτως να είναι βαρύ και σκοτεινό;

8) Theory of Everything

Ο Johan Johansson που δυστυχώς απεβίωσε μόλις στα 48 του χρόνια, είχε καθιερωθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες του Χόλιγουντ. Η μουσική που έγραψε για τη ταινία Theory of Everything, η οποία εξιστορεί τη ζωή του Stephen Hawking, είναι ένα υπέροχο  κομψοτέχνημα, ένα μωσαϊκό συναισθημάτων που εγγυάται πως θα δώσει μια αίσθηση πληρότητας στον θεατή. Κάθε κομμάτι δίνει και από έναν διαφορετικό ρυθμό στη ταινία και ταυτίζεται με τις κινήσεις και τα λόγια των ηθοποιών που βρίσκονται κάθε φορά στην οθόνη.

7) The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford

Είναι πραγματικά άξιο απορίας και τεράστια αδικία το γεγονός ότι η Ακαδημία προσπέρασε τη δουλειά των Nick Cave και Warren Ellis. Σε μια ομολογουμένως δύσκολη ταινία, τοποθετημένη σε Western περιβάλλον, που όμως δεν αποτελεί το κλασικό Western που ο μέσος θεατής περιμένει να δει, οι δύο συνθέτες κάνουν θαύματα. Όχι μόνο καταφέρνουν να κάνουν τον θεατή μέρος του κόσμου που απεικονίζεται, αλλά κανείς θα έλεγε πως τα μηνύματα και οι αξίες που προσπαθεί να περάσει το φιλμ, περνούν και μέσα από τη μουσική. Το OST είναι πραγματικά ένα αριστούργημα που κορυφώνει τη ταινία και της δίνει τον επιπλέον τόνο που χρειάζεται για να εκπληρώσει τον στόχο της.

6) Interstellar

Όσοι έχουν παρακολουθήσει τις ταινίες του Christopher Nolan, θα γνωρίζουν πως η μουσική παίζει καθοριστικό ρόλο στη σύλληψη της ταινίας και στη μετάδοση της σκέψης του σκηνοθέτη. Το Interstellar δεν αποτελεί εξαίρεση και θα μπορούσε κανείς να πει πως αν δεν ήταν ο Hans Zimmer, η ταινία θα είχε χάσει ένα μεγάλο μέρος από την ταυτότητα της. Το Soundtrack εδώ είναι φανταστικό. Άλλοτε μας δίνει το αίσθημα του κινδύνου και της αγωνίας και άλλοτε το αίσθημα της ανακάλυψης και της αγάπης. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η κάθε σύνθεση και ιδιαίτερα το S.T.A.Y, αναμειγνύουν διαφορετικά και ίσως αντιφατικά συναισθήματα μαζί: Θλίψη, αγωνία, αγάπη, φόβος, ακόμα και απουσία συναισθήματος- κενό (το οποίο επίσης θα μπορούσε να λογισθεί ως συναίσθημα) είναι μερικά μόνο από αυτά που νιώθει ο θεατής παρακολουθώντας την ταινία με τη συνοδεία της μουσικής επένδυσης. Εξαιρετική ταινία, εξαιρετικό OST, που σίγουρα θα χαραχτούν στη ψυχή του καθενός και θα παραμείνουν στο κεφάλι του για κάποιο διάστημα και μετά το πέρας της.

5) Pulp Fiction

Ο Tarantino έχει τονίσει αρκετές φορές πόσο σημαντικό είναι για τον ίδιο και τη συγγραφή του σεναρίου του το soundtrack. Έχει δηλώσει μάλιστα πως ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνει όταν γράφει ή έχει μια ιδέα για την υπόθεση της ταινίας, είναι να ξεκινήσει να ψάχνει τα κατάλληλα τραγούδια τα οποία θα τον οδηγήσουν στο να βρει τη προσωπικότητα και το πνεύμα της ταινίας. Πάντοτε λοιπόν, σε κάθε του ταινία, η επιλογή των κομματιών είναι άρρηκτα δεμένη με το αποτέλεσμα που βγαίνει στην οθόνη. Ως εκ τούτου η μουσική που παίζεται, είναι και εκείνη που θα βάλει τον θεατή στο σωστό κλίμα για αυτό που πρόκειται να παρακολουθήσει. Στη περίπτωση του Pulp Fiction, ο Tarantino ήθελε η μουσική να είναι η rock ‘n’ roll εκδοχή της μουσικής των Western του Ennio Morricone και τα κατάφερε. Το Soundtrack μάλιστα είναι τόσο καλό, που σχεδόν ο καθένας μετά τη προβολή της ταινίας, έχει την επιθυμία να βρει το κάθε κομμάτι που παίχτηκε σε κάθε σκηνή.

4) Django Unchained

Εξαιρετικό είναι και το soundtrack του Django Unchained από τον Quentin Tarantino, το οποίο περιλαμβάνει διάφορα ανεξάρτητα κομμάτια, μαζί με κάποιες συνθέσεις του Ennio Morricone. Η ταινία είναι ένα Western που τοποθετείται στην εποχή σκλαβιάς των μαύρων στην Αμερική και το OST καταφέρνει να δώσει και τη κατάλληλη ατμόσφαιρα που ταιριάζει στο συγκεκριμένο genre και το αίσθημα της απελευθέρωσης που ταιριάζει στο σκοπό της ταινίας. Κάθε τραγούδι είναι και μια ξεχωριστή απόλαυση και σίγουρα οι λάτρεις της μουσικής είναι απαραίτητο να το ακούσουν.

3) Skyfall

Σε μία από τις καλύτερες ταινίες James Bond όλων των εποχών, με ίσως τον καλύτερο Bond όλων των εποχών, έχουμε πιθανώς και το καλύτερο James Bond soundtrack όλων των εποχών από τον Thomas Newman. Η μουσική καταφέρνει να δώσει τον κατάλληλο τόνο και το κατάλληλο vibe, ώστε ο θεατής να βυθιστεί εύκολα και ευχάριστα στον κόσμο του πράκτορα 007. Άλλοτε δυναμικό και γρήγορο και άλλοτε χαλαρό και βαθύ, το OST του Skyfall είναι μια από τις καλύτερες δουλειές, όχι μόνο του συνθέτη, αλλά και της τελευταίας δεκαετίας γενικά. Εκείνο το στοιχείο μάλιστα που δείχνει πόσο καλά έχει καταφέρει ο Thomas Newman να ταιριάξει τους ήχους του στον χαρακτήρα του James Bond, είναι πως έχει πάρει κλασσικούς ήχους και κλασσικά κομμάτια από την όλη σειρά ταινιών και τους έχει δώσει κάτι καινούργιο, είτε αυτό είναι ένα change of pace είτε είναι μικρές μουσικές αλλαγές σε επιμέρους σημεία. Εν ολίγοις, το soundtrack είναι must για τον οποιονδήποτε.

2) The Lord of the Rings Trilogy

Κανείς δεν μπορεί να μιλάει για τα καλύτερα soundtracks όλων των εποχών, χωρίς να έχει υπόψη του την τριλογία του Peter Jackson. Ο Howard Shore πληρώθηκε δικαίως με δύο Όσκαρ για την εκπληκτική μουσική που πρόσφερε στη τριλογία. Το OST στο σύνολό του, είναι εξαιρετικό χωρίς να φαντάζει βαρετό ή κουραστικό, ενώ είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας που είχαν οι ταινίες. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να περιγράψει κανείς πόσο αριστουργηματική είναι η δουλεία του μεγάλου αυτού συνθέτη σε μια μόνο παράγραφο και πολλές φορές τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Καλή απόλαυση.

1) The Good, the Bad and the Ugly

Δεν γινόταν να κλείσουμε τη συγκεκριμένη λίστα χωρίς να περιλάβουμε τον μεγάλο Ennio Morricone που μας άφησε φέτος. Οι συνθέσεις της εν λόγω ταινίας δημιουργούν πραγματικά ένα υπέροχο έργο τέχνης και οδηγούν σε ένα από τα πιο πρωτότυπα soundtracks όλων των εποχών.

Βαγγέλης Φραγκούλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *