THE GOOD PLACE: Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Το “The Good Place” είναι η απόδειξη ότι ο Μάικ Σουρ, ο άνθρωπος δηλαδή που έχει δημιουργήσει ή βοηθήσει στην παραγωγή τους σειρές όπως το «The Office», το «Parks and Recreation», το «Brooklyn Nine-Nine» και τώρα το «The Good Place», έχει τις πιο πρωτότυπες ιδέες στην αμερικανική τηλεόραση και δεν πρόκειται να μας απογοητεύσει ποτέ. Μάλιστα, η νεότερη κωμική σειρά του, που έκανε πρεμιέρα στο NBC το 2016, είναι ίσως μια από τις πιο έξυπνες και πετυχημένες κωμικές σειρές όλων των εποχών.

Μία πολύ ιδιαίτερη υπόθεση παρουσιάζεται από την πρώτη κιόλας στιγμή της σειράς. Η Κρίστεν Μπελ, σε μία ακόμα εξαιρετική ερμηνεία, ενσαρκώνει την Έλενορ Σέλστροπ, η οποία ξαφνικά πεθαίνει και πηγαίνει στον “Παράδεισο”. Η Έλενορ λοιπόν βρίσκεται στον “Παράδεισο” ή πιο σωστά στο Good Place (Καλό Μέρος), και απέναντί της έχει τον εκπληκτικό Τεντ Ντάνσον, δηλαδή τον αρχιτέκτονα Μάικλ, ο οποίος της εξηγεί πώς λειτουργεί το σύστημα της ζωής. Η Έλενορ κατάφερε να πάει στο Καλό Μέρος επειδή έζησε μια τέλεια ζωή βοηθώντας τους άλλους, και τώρα θα περάσει την αιωνιότητα σε μια τέλεια γειτονιά που μοιάζει να βγήκε από κάποιο τρελό όνειρο. Επίσης, εκεί η Ελενορ συναντά τον Τσίντι, έναν αναποφάσιστο καθηγητή ηθικής και φιλοσοφίας που είναι η αδελφή ψυχή της αφού κάθε άνθρωπος στο Καλό Μέρος έχει την τέλεια αδελφή ψυχή, και μαζί θα ζουν για πάντα, στο τέλειο σπίτι, στην τέλεια γειτονιά, την τέλεια ζωή. Την περίεργη σύσταση των πρωταγωνιστών συμπληρώνουν η Τζάνετ, η βοηθός του Μάικλ (ανώτερη μορφή AI) που ξέρει κάθε πληροφορία στο σύμπαν και είναι προγραμματισμένη να εκτελεί κάθε διαταγή  ο Τζιαν-Γιου, ένας βουδιστής μοναχός που έχει πάρει όρκο σιωπής και η Ταχάνι, μια πλούσια φιλάνθρωπος με τεράστιο κόμπλεξ απέναντι στην ακόμα πιο πλούσια, ακόμα πιο εντυπωσιακή, ακόμα πιο φιλάνθρωπο αδερφή της. Το πρόβλημα όμως είναι ότι για την Ελενορ η ζωή στο Καλό Μέρος αποτελεί μία κόλαση επειδή δεν είναι αυτή που όλοι νομίζουν αφού στη ζωή της στη Γη ήταν ένας απαίσιος άνθρωπος χωρίς ηθικούς φραγμούς και είχε φρικτή συμπεριφορά απέναντι σε κάθε άνθρωπο που συναντούσε.

Από την πρώτη στιγμή η σειρά παρουσιάζει ένα πολύ ενδιαφέρον ηθικό δίλημμα σε μορφή κωμωδίας καταστάσεων. Η Ελενορ βλέπει τα πάντα να γκρεμίζονται γύρω της, τον τέλειο κόσμο να βραχυκυκλώνει εξαιτίας της, όσο η ίδια σκέφτεται τι μπορεί να κάνει, ποιες είναι οι επιλογές της. Τα απρόοπτα μπορεί να περιλαμβάνουν από ένα σκηνικό κωμικής καταστροφής, με ένα σμήνος από σφήκες να κατακλύζουν το Καλό Μέρος σπέρνοντας τον πανικό, μέχρι την επίσκεψη των ανθρώπων του Κακού Μέρους που προσπαθούν να βγάλουν άκρη με το γραφειοκρατικό λάθος. Κατά την διάρκεια αυτών των επεισοδίων, το ηθικό αδιέξοδο της Ελενορ εντείνεται. Αν ομολογήσει την αλήθεια για το λάθος που την έφερε στον Παράδεισο, θα έχει διαπράξει μια Καλή Πράξη, μεγαλύτερη από όσο μπορεί να καταφέρει οποιαδήποτε ψυχή στη μετά θάνατον ζωή (επειδή όλες οι άλλες ζουν σε ένα θεωρητικά τέλειο περιβάλλον δίχως δοκιμασίες και περιθώρια λάθους) όμως σαν συνέπεια, θα είναι αναγκασμένη να ζει για πάντα σε μια κόλαση. Είναι μια τρομερά ενδιαφέρουσα θεωρητική προσέγγιση, την οποία η σειρά παίρνει απολύτως σοβαρά κι όχι μόνο ως περιτύλιγμα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία και με την βοήθεια των φιλοσοφικών μαθημάτων του Τσίντι, η Έλενορ αλλάζει σταδιακά, γίνεται άλλος άνθρωπος, αναλογιζόμενη την ύπαρξή της ως ηθικό και κοινωνικό ον, αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις των πράξεων της και πως επηρεάζει την ζωή των άλλων και αποφασίζει να βελτιωθεί και να κάνει καλές πράξεις.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αρχική ιδέα του Σουρ ήταν να συμπεριλάβει στοιχεία από διάφορες θρησκείες αφού πραγματοποίησε μια σχετική έρευνα, αλλά τελικά αποφάσισε να αφήσει στην άκρη αυτό το σχέδιο και να προτάξει απλά την έννοια της πίστης απαλλαγμένη από συγκεκριμένα θρησκευτικά ιδεώδη. Και πραγματικά κανείς δεν πρόκειται να νιώσει προσβεβλημένος από τη σειρά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διατηρεί μια βαρετή ουδετερότητα. Η έμφαση δίνεται στην πνευματικότητα και διαπερνά τις όποιες θρησκευτικές διαφορές. Όλους μας απασχολεί ο θάνατος και έχουμε αναρωτηθεί αν υπάρχει κάτι μετά, και το «The Good Place» αφουγκράζεται αυτούς τους στοχασμούς, αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα σε ρίξει στη φιλοσοφική εσωστρέφεια, αν και παρουσιάζει πολλαπλά φιλοσοφικά ερωτήματα που σε βάζουν σε σκέψεις.

Η σειρά έχει τρεις κύκλους, οι οποίοι βρίσκονται και στο Netflix, και αποτελεί ίσως ένα από τα καλύτερα μαθήματα ηθικής, μιας και μέσα από τη φαντασία και το χιούμορ αλλά και τις απίστευτες ανατροπές και plot twists που σε αφήνουν σε αγωνία σε κάθε επεισόδιο παρουσιάζει το αιώνιο θέμα των καλών και κακών επιλογών, καθώς και των ευθυνών, αλλά και των συνεπειών που φέρουν αυτές αντίστοιχα. Το “The Good Place” μπορεί να αποτελεί μία κωμωδία με μεταφυσικές υφάνσει αλλά ουσιαστικά μας δείχνει τι μας κάνει καλούς και κακούς, ποια είναι η σημασία της ηθικής και τι κάνει την ανθρώπινη ψυχή ανθρώπινη. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μας αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει αν το θέλει πραγματικά. Μας δείχνει με τον πιο ευρηματικό και μοναδικό τρόπο πόσο δύσκολο αλλά και όμορφο είναι όταν ένας άνθρωπος προσπαθεί πραγματικά να αλλάξει και να γίνει καλύτερος.

Πηγές:

https://flix.gr/news/good-place-review.html

https://www.clickatlife.gr/cinema/story/85349

https://www.e-daily.gr/popculture/144708/the-good-place-i-sira-pou-prepi-opwsdipote-na-dis-sto-netflix-video

https://threepixelslab.gr/movies-series/series/62989/the-good-place-mia-apo-tis-kalyteres-komikes-seires/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *