Τ’ ανείπωτα της Ελένης Τζιώγα

Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός πως η ποιητική παραγωγή στην Ελλάδα, ιδίως τα τελευταία χρόνια δεν έχει παρουσιάσει καμία διακοπή. Θα ισχυριζόμασταν μάλιστα πως ενόψει της πανδημίας και του εγκλεισμού που ακολούθησε αυτή ήκμασε και άνθισε. Ένα παράδειγμα αυτής της πρωτοβουλίας πολλών ποιητών να συγκεντρώσουν και να καταστήσουν προσβάσιμα στο κοινό τα έργα τους, είναι το δίχως άλλο η ποιητική συλλογή της Ελένης Τζιώγα “Τ’ ανείπωτα”.

Ήδη από τον τίτλο της συλλογής μπορεί κανείς να φανταστεί το περιεχόμενο. Τ’ ανείπωτα, όσα δεν έχουν ειπωθεί, είναι σίγουρα ένας οξύμωρος τρόπος να αρχίσει κανείς μια κατάθεση ψυχής σαν αυτή που κάνει με τα ποιήματά της η Ελένη Τζιώγα. Σύντομα ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται πως όσα κρύβουν οι σελίδες είναι σκέψεις που η συγγραφέας δεν είχε τολμήσει να μοιραστεί ξανά, αλλά ξεδιπλώνει απλόχερα μπροστά στα μάτια μας. Έχουμε την τύχη και την τιμή να γίνουμε συνοδοιπόροι σε ένα προσωπικό της ταξίδι.

Στην πορεία θα συναντήσουμε πολλούς μυθολογικούς ήρωες. Η επιρροή της γραφούσης από τα Ομηρικά έπη είναι διάχυτη. Θα γνωρίσουμε τους δυο αιώνιος αντιπάλους: τον έρωτα που υπάρχει στην ένταση που του έχει αποδώσει ο Ρουμί και τον θάνατο που συνίσταται σε μια αίσθηση καβαφικής παρακμής και ματαιότητας. Θα συμμετέχουμε σε διαλόγους εσωτερικούς που στρώνουν στον δρόμο προς μια ενδοσκόπηση που μονάχα η ποίηση ξέρει να μας προσφέρει.

Ο στίχος είναι κατά κανόνα ελεύθερος και ανομοιόμορφος στα έργα. Επίσης, το μέγεθος τους διαφέρει αισθητά. Συναντά κανείς ποιήματα μιας στροφής και άλλα εκτενή. Ωστόσο, είναι όλα εξίσου περιεκτικά. Το ύφος είναι κατά κανόνα γλαφυρό, αισθαντικό, ρομαντικό αν και σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει μια μετατροπή του τόνου από εξομολογητικό σε πιο πεζολογικό. Το δίχως άλλο “Τ’ ανείπωτα” σαν ένα πρώτο ποιητικό εγχείρημα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον εγχείρημα που μας αποκαλύπτει μια νέα, για το αναγνωστικό κοινό, ποιήτρια.

Η προσεγμένη βιβλιοδεσία από τις εκδόσεις Ελκυστής ήταν αναμενόμενη. Η περίτεχνη γραμματοσειρά, το ποιοτικό χαρτί και οι εικόνες που χρησιμοποιούνται σαν μετάβαση από το ένα έργο στο άλλο και κοσμούν και το εξώφυλλο ταιριάζουν απόλυτα με το περιεχόμενο της συλλογής. Προσπαθήσαμε να μην κρίνουμε το βιβλίο από το εξώφυλλό του αλλά όταν τόσο το περιεχόμενο όσο και η αισθητική είναι τόσο αρμονικά δεμένα μεταξύ τους κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο!

Μπορείτε να προμηθευτείτε την συλλογή από εδώ!

Επίσης, αν θέλετε στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε ένα ποίημα από την συλλογή και να ακούσετε την απαγγελία του:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *