To «Άλογο του Πολέμου»: ένας ύμνος στην φιλία με φόντο τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η ταινία που επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε σήμερα είναι το «Άλογο του Πολέμου» που παρακολουθήσαμε ξανά πρόσφατα στην τηλεόραση και μας υπενθύμισε για ποιους λόγους αγαπήσαμε τη συγκεκριμένη ταινία· πρόκειται για μια ωδή στην φιλία, μια υπέροχη ιστορία με φόντο τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και με θέμα τον αγνό δεσμό που αναπτύσσεται μεταξύ του πρωταγωνιστή, του Άλμπερτ, και ενός αλόγου.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Ο Άλμπερτ είναι δεκατεσσάρων χρόνων. Ζει σε μια φάρμα με τη βιοπαλαιστή μητέρα του και τον μέθυσο, επιπόλαιο πατέρα του. Όταν ο πατέρας του Αλμπερτ αγοράσει ένα πανάκριβο, υπέροχο πουλάρι, ο Αλμπερτ θ’ αναλάβει να το εκπαιδεύσει αλλά και να βρει τρόπο ώστε το ζώο να βοηθήσει στο βιοπορισμό τους. Το άλογο, ο Τζόι και ο Αλμπερτ θα γίνουν αχώριστοι φίλοι. Μόνο που όταν η σοδειά της οικογένειας αγροτών πάει κατά διαβόλου και ο Πρώτος Παγκόσμιος ξεσπάσει, ο πατέρας του Αλμπερτ θα πουλήσει το άλογο στο Βρετανικό Στρατό. Κι εκεί θα ξεκινήσει μια οδύσσεια για τον Τζόι που θ’ αλλάξει χέρια και χώρες και στρατόπεδα, αλλά θα κρατήσει σταθερή την αγάπη του για τον Αλμπερτ, σταθερότερη από την αγάπη του ανθρώπου για τον άνθρωπο.

War Horse movie review & film summary (2011) | Roger Ebert

Η ιστορία του «Αλόγου του Πολέμου» ξεκίνησε ως δημοφιλές παιδικό βιβλίο, έγινε θεατρικός θρίαμβος και συνεχίζει την πορεία του, στα χέρια του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Εκεί μεταμορφώνεται σε μια ωδή στο βιοπαλαιστή, στις απλές αξίες της ανθρωπιάς, της πίστης και της αγάπης, με σχεδόν θρησκευτική ευλάβεια.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Πρόκειται για μια μεγάλη σε διάρκεια και εύρος ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, ανοιγμένη σε κινηματογραφικές διαστάσεις τέτοιες, που κανείς δεν φαντάζεται πώς ήταν δυνατόν να λειτουργήσει σε θεατρικό (και όμως, ανέβηκε στο σανίδι με μεγάλη επιτυχία και πολλά βραβεία). Ο Τζόι, το άλογο, διατρέχει κι ενώνει διαφορετικές ιστορίες που ξεκινούν από το Ντέβον της Αγγλίας και καταλήγουν στο ίδιο μέρος, με μεγάλες ενδιάμεσες φάσεις κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου. Η υπερβολή και ο συναισθηματισμός τονίζονται από τη μουσική του Τζον Γουίλιαμς, καθώς το νέο αγόρι και το άλογό του αξιοποιούνται πλήρως από το Σπίλμπεργκ για να τραβήξει με δύναμη τις χορδές της καρδιάς των θεατών του. Για την ταινία μάλιστα χρειάστηκαν 5.800 κομπάρσοι και περιφερειακοί τεχνίτες.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Spielberg, δεν υπάρχουν πουθενά εφέ στην ταινία. Χρησιμοποιήθηκαν μονάχα σε τρεις λήψεις και για τρία δεύτερα, απλά για την ασφάλεια των ζώων. Όπως ο ίδιος δήλωσε ήταν περήφανος που όσα βλέπουμε επί της οθόνης είναι αληθινά. Παράλληλα, υπήρξε η πρώτη ταινία του Spielberg που μονταρίστηκε ψηφιακά. Μέχρι εδώ, παρέμενε παραδοσιακός σε αυτό τον τομέα και συγκεκριμένα στην ονομαζόμενη Moviola.

Melodramatic 'War Horse' Is Beautiful And Stirring All The Same at Why So  Blu?

Το «Άλογο του Πολέμου» είναι μια ταινία ταυτόχρονα παιδική και ενήλικη. Το κεντρικό θέμα είναι απόλυτα ανθρωπιστικό, περισσότερο από αντιπολεμικό: ο άνθρωπος βγάζει τον καλύτερό του εαυτό όταν εμμένει στα βασικά του ένστικτα, την επιβίωση, την αλληλοβοήθεια, την αγάπη, την προστασία. Και μπορεί όλα να τα καταστρέψει όταν παραδοθεί στη φιλαργυρία, τον ανταγωνισμό, την εκδίκηση, την πλεονεξία, τον πόλεμο. Η αλώβητη ηθική, οι απλοί, σταράτοι άνθρωποι της γης, τα ανοιχτά τοπία με τον πλατύ ορίζοντα, η σχέση του ανθρώπου με τη φύση και με τον άνθρωπο, τα μαγικά ηλιοβασιλέματα που νομίζεις ότι έχουν χρωματιστεί με Technicolor. Το «Άλογο του Πολέμου» είναι επίσης μια κλασική ταινία – της Disney, συγκεκριμένα – όπου ο κεντρικός ήρωας είναι το άλογο, το ζώο και ο άνθρωπος περνά σε δεύτερη μοίρα, όπως ακριβώς στην αγαπημένη της παιδικής μας ηλικίας «Μαύρη Καλλονή».

War Horse (2011) - Steven Spielberg, Director | Amblin

Παρόλ’ αυτά κι αν κάποιος αποσυνδεθεί εντελώς από την κινηματογραφική ιστορία, το «Άλογο του Πολέμου» συγκινεί βαθειά το θεατή και τον προστατεύει μ’ ένα περιτύλιγμα παλιομοδίτικης σιγουριάς στην ανθρώπινη δύναμη και την παιδική ψυχή. Σε συγκινεί, σε γοητεύει, σε ταξιδεύει και σε επαναφέρει σε εκείνες τις πρωταρχικές αξίες, εκείνες που συνθέτουν την καρδιά και τον πυρήνα της ανθρώπινης ζωής και ύπαρξης.

ΠΗΓΕΣ: https://www.lifo.gr/guide/cinema/to-alogo-tu-polemu, https://www.filmy.gr/movies-database/war-horse/, https://m.ishow.gr/production/552337/war-horse, https://flix.gr/home-cinema/to-alogo-toy-polemoy-1.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *