ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ; ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ; ΠΟΥ ΠΑΜΕ; : Ο πίνακας του Γκωγκέν που παρουσιάζει τον κύκλο ζωής

Ο Γκωγκέν έφυγε για την Ταϊτή το 1891, αναζητώντας μια πιο απλή και στοιχειώδη κοινωνία από αυτήν της γενέτειράς του Γαλλίας. Μαζί με διάφορους άλλους πίνακες που δημιούργησε ξεκίνησε τον πίνακα αυτόν το 1897 και τον ολοκλήρωσε το 1898, θεωρώντας τον αριστούργημα και αποκορύφωμα των σκέψεών του.

Αποτέλεσμα εικόνας για γκωγκεν

To 1897 ο μεγάλος ζωγράφος Paul Gauguin βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, καθώς πάσχει από χρόνια σύφιλη και κατάθλιψη. Η υγεία και τα οικονομικά του επιδεινώνονται. Αποκαρδιωμένος, θα προσπαθήσει να θέσει τέρμα στη ζωή του πίνοντας αρσενικό.

Αφήνει παρακαταθήκη το magnus opus του, που αποτελεί ένα είδος καλλιτεχνικής διαθήκης. Ενέγραψε τον τίτλο του πίνακα στα γαλλικά, στην άνω αριστερή γωνία του πίνακα: D’où Venons Nous / Que Sommes Nous / Où Allons Nous, δηλαδή “Από πού ερχόμαστε; Τι είμαστε; Πού πάμε;” . Στην άνω δεξιά γωνία υπέγραψε και έβαλε την ημερομηνία του πίνακα: P. Gauguin / 1897. Το δηλητήριο δεν θα επιδράσει, αλλά δεν θα αργήσει να τον βρει ο θάνατος.

Ο Γκωγκέν υπέδειξε πως ο πίνακας πρέπει να «διαβαστεί» από δεξιά προς αριστερά, με τις τρεις μείζονες ομάδες προσώπων να απεικονίζουν τα ερωτήματα που θέτει ο τίτλος. Οι τρεις γυναίκες με το παιδί αντιπροσωπεύουν το ξεκίνημα της ζωής. Η μεσαία ομάδα συμβολίζει την καθημερινή εμπειρία της νεαρής ενήλικης ζωής. Στην τελευταία ομάδα, σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, βλέπουμε «μια γριά γυναίκα η οποία καθώς προσεγγίζει το θάνατο εμφανίζεται συμφιλιωμένη και παρατημένη στις σκέψεις της»· στα πόδια της «ένα περίεργο άσπρο πουλί… αναπαριστά τη ματαιότητα των λέξεων.» Το μπλε είδωλο στο υπόβαθρο προφανώς απεικονίζει ό,τι ο Γκωγκέν περιέγραφε ως «το Επέκεινα» (δηλαδή κάτι το μεταφυσικό) . Για το σύνολο της απεικόνισης είπε, «Πιστεύω πως αυτός ο πίνακας όχι μόνο ξεπερνά όλους τους προηγούμενούς μου, αλλά κι ότι δεν θα ξανακάνω κάτι καλύτερο – ή τουλάχιστον όμοιο του.»One thought on “ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ; ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ; ΠΟΥ ΠΑΜΕ; : Ο πίνακας του Γκωγκέν που παρουσιάζει τον κύκλο ζωής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *