Outlander, μια σειρά που δεν πρέπει να χάσεις

Εάν είσαι λάτρης της ιστορίας, το ” ταξίδι στο χρόνο” ανήκει στα αγαπημένα σου θέματα μυθοπλασίας και τρέφεις μια ιδιαίτερη αγάπη για τη Σκωτία, το Outlander είναι μια σειρά που πρέπει να δεις. Η Κλαιρ βρίσκεται κυριολεκτικά χαμένη στο χρόνο και αυτό είναι ένα γεγονός που αλλάζει ριζικά τη ζωή της. Όμως σε όποια εποχή της Σκωτίας και αν βρισκόμαστε κάποιες αξίες είναι διαχρονικές. Παραλλάσσοντας τη γνωστή φράση, ένα αίτημα διαρκεί για πάντα: “Ελευθερία, έρωτας και ουίσκι”.

Το 2014 το κανάλι STARZ αποφάσισε να μεταφέρει στη μικρή οθόνη τα βιβλία της Diana Gabaldon. Κάθε σεζόν της σειράς βασίζεται αντίστοιχα και σε ένα βιβλίο. Τη στιγμή αυτή προβάλλεται η τρίτη(και ίσως καλύτερη) σεζόν της σειράς. Η μεταφορά έγινε με πολύ σεβασμό στο πρωτότυπο με αποτέλεσμα μια άριστη παραγωγή. Φοβερή σκηνογραφία που ταξιδεύει το θεατή, σενάριο με την υπογραφή του Ronald D. Moore και ένα υπέροχο cast ηθοποιών, περιέχει η συνταγή επιτυχίας του Outlander.

Η σειρά έχει μια έντονη Σκωτσέζικη χροιά, πέρα από το ότι είναι γυρισμένη κυρίως στη Σκωτία, όπου και εξελίσσεται η ιστορία. Τα εθνογραφικά και λαογραφικά στοιχεία της εποχής έχουν προσαρμοστεί στην ιστορία με το μεγαλύτερο δυνατό τρόπο. Με την ίδια προσοχή περιγράφονται και τα ιστορικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα την περίοδο εκείνη. Προσωπικά μου τράβηξε το ενδιαφέρον ότι πολλοί διάλογοι γίνονται στη Σκωτική Γαελική γλώσσα, την οποία μιλούσαν στη Σκωτία το 18ο αιώνα. Αποτέλεσμα εικόνας για outlander season 1 frank and claire Για μια ακόμα φορά θα σταθώ στους τίτλους αρχής και συγκεκριμένα στο τραγούδι. Η μουσική παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο με τη σκηνοθεσία και τις ερμηνείες. Η κατάλληλη μουσική μπορεί υποβάλει το θεατή στο επιθυμητό κλίμα και να απογειώσει μια σειρά ή μια ταινία. Αντίστοιχα οι κακές μουσικές επιλογές έχουν τη δύναμη ακόμα και να κάνουν το θεατή να χάσει το ενδιαφέρον του.

Δε θέλω να πω πολλά για την υπόθεση της σειράς γιατί αξίζει να τη δει κανείς χωρίς να γνωρίζει ώστε να απολαύσει τις ανατροπές. Με λίγα λόγια λοιπόν, βρισκόμαστε στα 1946, έξι μήνες μετά το τέλος του Β’Παγκοσμίου Πολέμου. Η Κλαιρ Ράνταλ, μια στρατιωτική νοσοκόμα κατά τη διάρκεια του πολέμου, ξαναβρίσκεται με το σύζυγό της. Προκειμένου να καλύψουν το διάστημα που ζούσαν χωριστά εξαιτίας του πολέμου, ταξιδεύουν για αναψυχή στη Σκωτία, την περίοδο του Samhain( την παγανιστική γιορτή στην οποία βασίστηκε το Halloween). Στο χωριό που μένουν οι κάτοικοι τηρούν ακόμα κάποια από τα έθιμα της παλαιάς εορτής. Υπάρχει μια μυστηριακή ατμόσφαιρα που καταβάλει ακόμα και τους δύο ήρωες παρόλο που δεν πιστεύουν και θεωρούν τα πράγματα αυτά προκαταλήψεις. Η μοίρα και συγκεκριμένα οι θρύλοι αυτή πρόκειται να τους χωρίσουν ξανά. Η ηρωίδα ενώ εξερευνά την περιοχή, περνά μέσα από έναν κύκλο μονόλιθων στα Χάιλαντς και μεταφέρεται ως δια μαγείας στη Σκωτία του 1743. Αρχικά προσπαθεί να παλέψει με τη λογική το παράλογο αυτό γεγονός αλλά γρήγορα θα πρέπει να αποδεχτεί την κατάσταση. Γίνεται ξαφνικά μια “Σάσεναχ” , μια ξένη σ’ έναν τόπο που μαστίζεται από τον πόλεμο και τις διαμάχες των φατριών.

Το «Outlander» διαθέτει ρομαντισμό, γιατί σε δυο χρόνους βάζει δυο έρωτες που είναι και το θέμα του: στα 1945 και τη σχέση με το σύζυγο Φρανκ, οπότε κάποια παλιά σύννεφα πρέπει να φύγουν (εξού και ο νέος μήνας του μέλιτος στα Χάιλαντς της Σκοτίας), και στα 1743, οπότε η Κλερ γνωρίζει τον όμορφο Σκοτσέζο επαναστάτη Τζέιμι που αντιτίθεται στην ιστορία της, τη δική της ιστορία και του Άγγλου άνδρα της. Η καρδιά της φτερουγίζει και μαζί με το χρόνο που την παγιδεύει συνδράμει και εκείνη. Το όλο πράγμα είναι και ρομαντικά σκηνοθετημένο, ιδιαίτερα στην εποχή του 18ου αιώνα (που κατέχει και τη μερίδα του λέοντος αφηγηματικά, μέχρι τούδε), με την άγνοια, την αγνότητα, τη βαρβαρότητα, την αμάθεια και την ανοησία που τη χαρακτηρίζει.

Καταλαβαίνω πώς μπορεί κάποιους αυτή η σειρά να τους συνεπάρει και να μπουν με χαρά στην κάψουλα του χρόνου μαζί με μια όμορφη γυναίκα. Σκέφτηκα τότε, πόσο συχνά βλέπουμε στο τιμόνι των εικόνων να είναι μια γυναίκα. Καθόλου συχνά. Δεν έχει παρά να αποδείξει ότι αξίζει το ταξίδι σου μαζί της. Δεν έχει παρά το starz, στη συνέχεια, να μας το αποδείξει.

Τέλος, ας ακούσουμε όλοι το μαγευτικό τραγούδι των τίτλων του Outlander (το οποίο υφίσταται μικροαλλαγές ανά σεζόν με κριτήριο τον εκάστοτε τόπο δράσης!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *