“Ρωμαίος και Ιουλιέτα”, η πιο συγκινητική ιστορία αγάπης του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Το έργο Ρωμαίος και Ιουλιέτα αποτελεί την εμβληματικότερη τραγωδία που έγραψε ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στην αρχή της σταδιοδρομίας του, το 1595. Αφορά δύο νεαρούς κατατρεγμένους εραστές, που ο θάνατός τους τελικά συμβιβάζει τις διενέξεις μεταξύ των φεουδαρχικών οικογενειών τους. Είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του Σαίξπηρ, μαζί με τον Άμλετ και είναι ακόμη ένα από τα συχνότερα εκτελούμενα έργα του. Σήμερα, οι χαρακτήρες του τίτλου θεωρούνται ως αρχέτυπο των νέων εραστών.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ ήταν Άγγλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Θεωρείται ευρέως ως ο σημαντικότερος συγγραφέας που έγραψε στην αγγλική γλώσσα και ένας από τους σημαντικότερους δραματουργούς παγκοσμίως. Συχνά αποκαλείται εθνικός ποιητής της Αγγλίας και «Βάρδος του Έιβον». Τα σωζόμενα έργα του, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων συνεργασιών, αποτελούνται από περίπου 38 θεατρικά έργα, σονέτα, δύο μεγάλα αφηγηματικά ποιήματα και πολλά άλλα ποιήματα. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου και ερμηνεύονται περισσότερο συχνά από τα έργα οποιουδήποτε άλλου θεατρικού συγγραφέα.

«Η αγάπη είναι βαριά και ελαφριά, φωτεινά και σκοτεινά, ζεστά και κρύα, άρρωστοι και υγιείς, κοιμισμένος και ξύπνιος. Είναι τα πάντα εκτός από αυτό που είναι»

Η ιστορία μας μεταφέρει στη Βερόνα της Ιταλίας τη στιγμή που μια αδυσώπητη έχθρα χωρίζει τις αριστοκρατικές οικογένειες των Καπουλέτων και των Μοντέγων. Τη λύση στις διαφορές τους που προκαλούν μεγάλη αναστάτωση, θα προσπαθήσει να δώσει ο άρχοντας της πόλης επιβάλλοντας αυστηρές ποινές σε όποιον συνεχίσει την πολύχρονη βεντέτα.

Ο κόμης Πάρης ζητά σε γάμο την Ιουλιέτα, αλλά ο πατέρας της αρχικά διστάζει γιατί θεωρεί ότι είναι πολύ νέα για να παντρευτεί και τον καλεί στην χοροεσπερίδα των Καπουλέτων.

“Ο εραστής πηγαίνει στην αγαπημένη του με τόσο ενθουσιασμό, όπως ο μαθητής που αφήνει τα βιβλία του. Όταν όμως φεύγει από την ερωμένη του, μοιάζει τόσο δυστυχισμένος, σαν τον μαθητή που πηγαίνει στο σχολείο.”

Τη βραδιά της γιορτής εμφανίζεται απρόσκλητος μαζί με τους φίλους του ο νεαρός Ρωμαίος, ο γιος του Μοντέγου, με σκοπό να δει τη Ροζαλίνα, τον κρυφό του έρωτα και ανιψιά του Καπουλέτου. Εκεί θα γνωρίσει την Ιουλιέτα και την θα την ερωτευτεί παράφορα.

Μονολογεί η Ιουλιέτα κάτω από το φως του φεγγαριού, μετά το τέλος της γιορτής. Ο Ρωμαίος όμως έχει τρυπώσει κρυφά στον κήπο των Καπουλέτων και σύντομα ακολουθεί η περίφημη σκηνή του μπαλκονιού, όπου οι δύο ερωτευμένοι ανταλλάσσουν τρυφερά λόγια αγάπης.

«Αν η αγάπη είναι τυφλή, δεν μπορεί να βρει το στόχο»

Την επόμενη μέρα ο Ρωμαίος τρέχει να βρει τον ιερέα Λαυρέντιο, ζητώντας του να τον παντρέψει με την Ιουλιέτα. Ο ιερέας δέχεται να τελέσει τον γάμο, με την ελπίδα ότι έτσι θα λήξουν οι διαφορές των οι δύο αντίπαλων οικογενειών.

Μετά το μυστήριο ο Ρωμαίος πάει να βρει τους φίλους, αλλά μια διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ των νεαρών Μοντέγων και Καπουλέτων. Το τραγικό αποτέλεσμα είναι να σκοτωθεί ο πιστός του φίλος Μερκούτιος από το χέρι του Τυβάλτου. Ο Ρωμαίος τυφλωμένος από εκδίκηση σκοτώνει με τη σειρά του τον Τυβάλτο και εξορίζεται για πάντα από την πόλη.

Ο ιερέας Λαυρέντιος, ο οποίος είναι πρόθυμος να βοηθήσει το ζευγάρι, κρύβει τον φυγά στο κελί του. Ύστερα με τη βοήθεια της παραμάνας της Ιουλιέτας, ο Ρωμαίος καταφέρνει να περάσει τη νύχτα με την αγαπημένη του.

Στο μεταξύ ο Καπουλέτος δίνει τη συγκατάθεσή του για τον γάμο της κόρης του με τον κόμη Πάρη και μαζί κανονίζουν την ημερομηνία. Τα δυσάρεστα νέα αναστάτωσαν την Ιουλιέτα και χωρίς να χάσει στιγμή έτρεξε να βρει τον ιερέα. Ο Λαυρέντιος της δίνει ένα μπουκάλι με υπνωτικό που θα την κάνει να μοιάζει με νεκρή για 42 ώρες. Σύμφωνα με το σχέδιο, όταν η Ιουλιέτα ξυπνήσει από το λήθαργο, ο Ρωμαίος θα την πάρει μαζί του στην εξορία. Η επόμενη μέρα βρίσκει την οικογένεια Καπουλέτου απασχολημένη με τις προετοιμασίες του γάμου, μέχρι που βρίσκουν την Ιουλιέτα άκαμπτη και παγωμένη πάνω στο κρεβάτι της.

«Η αγάπη είναι ένας καπνός που φτιάχτηκε από τις αναθυμιάσεις των στεναγμών»

Το γράμμα του Λαυρέντιου όμως δεν έφτασε στα χέρια του Ρωμαίο και αυτός, πιστεύοντας ότι η αγαπημένη του είναι νεκρή, αγοράζει ένα δηλητήριο και πάει να τη βρει. Στο μαυσωλείο των Καπουλέτων συναντά τον Πάρη και πάνω στην απελπισία του τον σκοτώνει. Ύστερα θρηνώντας πίνει το θανατηφόρο δηλητήριο. Εκείνη τη στιγμή αρχίζει να ξυπνά η Ιουλιέτα και βρίσκοντας τον Ρωμαίο νεκρό, παίρνει το σπαθί του και δίνει τέλος στη ζωής της.

Τα νέα άρχισαν να μαθαίνονται στην πόλη και λίγο αργότερα καταφθάνουν στο μαυσωλείο οι οικογένειες των άτυχων νέων. Ο ιερέας Λαυρέντιος διηγείται την ιστορία τους και μέσα σε πένθιμη ατμόσφαιρα οι δύο οικογένειες τελικά συμφιλιώνονται.

ΠΗΓΕΣ:

Ρωμαίος και Ιουλιέτα | Μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης

https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CF%89%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%99%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%AD%CF%84%CE%B1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *