Συντμήσεις: μια αποφθεγματική και λακωνική ποίηση

Αντί προλόγου

Τα ολιγόστιχα ποιήματα είναι το δίχως άλλως ιδιαίτερα ελκυστικά, ιδίως σε όσους είναι λάτρεις της λακωνικότητας. Ωστόσο, σε αυτά πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην διοχετεύσουν χάριν συντομίας το νόημα που ο γράφων επιθυμεί. Μια τέτοια περίπτωση σίγουρα δεν είναι η συλλογή “Συντμήσεις” του Κωνσταντίνου Ι. Κορίδη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός. Μέσα σε λίγες σελίδες, μέσα σε μετρημένες γραμμές θα βρει κανείς έναν νέο ποιητικό κόσμο που δεν φανταζόταν και που με ελάχιστα λόγια μεταδίδει αναρίθμητες εικόνες, ιδέες, συναισθήματα.

Λίγα λόγια για την ποιητική

Ο Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης μας συστήθηκε με την συλλογή “Βραχυγραφίες” και χωρίς να απομακρυνθεί από την μινιμαλιστική φόρμα επανέρχεται με τις Συντμήσεις στο ίδιο μοτίβο, σε μια προσπάθεια να μας αποδείξει πως ο συνταιριασμός μερικών μονάχα λέξεων μπορεί να κυοφορεί τόσα συναισθήματα. Ξεφυλλίζοντας κανείς τις σελίδες και περνώντας από ποίημα σε ποίημα καταλαβαίνει πως πρόκειται για ένα σύνολο διαπιστώσεων και απόψεων που πια παίρνει φωνή. Ο ποιητής δεν κρύβεται πίσω από πομπώδεις εκφράσεις και περιττολογίες. Εκφράζει την αγάπη του, την θλίψη, τον θυμό του εμμέσως πλην σαφώς. Επιβεβαιώνει πως η ποίηση ασχέτως της μορφής που λαμβάνει όταν αποτυπώνεται στο χαρτί, εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς το σκοπό του διαμοιριασμού στιγμιοτύπων του παρόντος, του παρελθόντος και του μέλλοντος. Μετατρέπεται σε έναν αποφθεγματικό ποιητή.

Λίγα λόγια για το περιεχόμενο

Μπροστά στα μάτια μας παρελαύνουν εικόνες απώλειας, κρίσης, αγωνίας, άγχους, έρωτα σε έναν χρόνο και τόπο συντετμημένο και ακαθόριστο που μπορεί να είναι το σήμερα, το χθες ακόμα και το αύριο. Η προσέγγιση δεν είναι μονάχα ατομοκεντρική. Ο ποιητής είναι μέλος μιας κοινωνίας που δοκιμάζεται και βάλλεται μαζί του. Ενίοτε απομακρυσμένος κρίνει όσα συμβαίνουν μπροστά και μέσα του με μια διάθεση σαρκαστική και σκωπτική. Αναγνωρίζει τις αλλαγές και τις μεταλλάξεις τις οποίες υφίσταται και άλλοτε τις κατακρίνει και άλλοτε τις κρίνει με μια διάθεση φιλοσοφική και στοχαστική.

Λίγα λόγια για την συλλογή

Μέσα σε 29 σύντομα ποιήματα που έχουν διαταχθεί με έναν συνεχή τρόπο αποτελώντας μια ενότητα, μια σύνθεση με νόημα και ακολουθία και 48 μόλις σελίδες αποκαλύπτεται ένας ποιητικός κόσμος που δεν συναντά κανείς συχνά. Ακόμα και το κενό μετά τα ποιήματα συνηγορεί υπέρ της διάχυσης μιας αίσθησης μοναξιάς, εγκατάλειψης. Αφήνουν το χώρο και το χρόνο στον αναγνώστη να συλλογιστεί, να αφουγκραστεί όσα διάβασε και να τα κάνει κτήμα του. Δεν μπορεί να παραλείψει κανείς την αναφορά σε αυτό το εξίσου λιτό με το περιεχόμενο και καλαίσθητο εξώφυλλο, την επιλεγείσα γραμματοσειρά και την εξαίσια ποιότητα χαρτιού.

Αντί επιλόγου

Μια συλλογή καλογραμμένη, πρωτότυπη με εικόνες και συναισθήματα, με ουσία κρυμμένη στην λιτότητα. Μια επιλογή όσων αγαπούν την ποίηση, όσων ζουν μέσα από αυτή και προτιμούν την αποφθεγματική και ανθρώπινη γραφή. Μια σύνθεση που διαβάζεται μεν γρήγορα, αλλά αποτυπώνεται στο μυαλό του μετέχοντα στο ποιητικό αυτό θαύμα και τον επηρεάζει, τον προβληματίζει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *