«Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια»: Η τραγική ιστοριά ενός καταδικασμένου εφηβικού έρωτα

“Μέσα στα μάτια του κάτι σκοτεινό λαμπύριζε. Αλλά η κοιλιά μου, μέσα της, με γαργαλούσε. Και σε αυτές τις περιπτώσεις οι κοιλιές δεν κάνουν λάθος.”

Χρειάστηκαν 14 μήνες, αλλά επιτέλους τα θέατρα άνοιξαν τις πόρτες τους ξανά. Και σας έχουμε την κατάλληλη παράσταση για να μία δυνατή, συγκινητική, ιδιαίτερη θεατρική εμπειρία.

Μετά τη διεθνή τους περιοδεία σε Λονδίνο και Άμστερνταμ, τα δεκάδες sold out σε παραστάσεις στην Αθήνα και την Περιφέρεια, τις διθυραμβικές κριτικές και τη μεγάλη αγάπη του κοινού, το έργο «Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια» του Τηλέμαχου Τσαρδάκα, με τη Λίλα Μπακλέση και τον Κωνσταντίνο Μπιμπή, γιορτάζουν το άνοιγμα των θεάτρων, παρουσιάζοντας με ασφάλεια και για 3η χρονιά στο ελληνικό κοινό, τον μεγάλο, αγνό και εφηβικό τους έρωτα.

Βρισκόμαστε στα τέλη των 80ς, αρχές των 90ς. Ελληνική επαρχία, πόλη νησιού. Η Μένια και ο Νικολής πάνε μαζί σχολείο, γίνονται αχώριστοι, ονειρεύονται, κάνουν έρωτα, ερωτεύονται «για πάντα». Αλλά τα χρόνια περνούν και η πραγματικότητα –όπως συνηθίζει– επιβάλλει τον εαυτό της. Οι δύο ήρωες όμως ποτέ δεν παύουν να σημαδεύουν ο ένας τον άλλο. Παρά τις επιλογές που έχουν κάνει στις ζωές τους, ανάμεσά τους, εξακολουθεί να καίει μια πυρκαγιά άγρια. Αυτή είναι η τελική αναμέτρηση ενός μεγάλου εγκλωβισμένου έρωτα. Αυτή είναι η συνάντηση που χρωστούσαν ο ένας στον άλλο. Γεμάτη χιούμορ και συγκίνηση, γεμάτη τρυφερότητα και απόρριψη, γεμάτη σύγκρουση και νοσταλγία. Μια ιστορία αγάπης και ενηλικίωσης, για τις πολύ μεγάλες προσδοκίες και την πολύ σκληρή πραγματικότητα. Αυτή είναι η γλυκόπικρη ιστορία των «κάτω απ’ τ’ αστέρια».

«Παραθερίζουμε στην ίδια παραλία. Αφήνουμε τα πράγματα μας στα βότσαλα και βουτάμε στη θάλασσα. Είμαστε πολλά παιδιά, μεγάλη παρέα, αλλά για μένα υπάρχεις μόνο εσύ. Είμαστε δεκατεσσάρων χρονών. Μπορεί και δεκαπέντε. Καθόμαστε ακριβώς στο σημείο που σκάει το κύμα και μαζεύουμε κοχύλια. Είναι μια ωραία αφορμή για να καθόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο».

Το τέταρτο κατά σειρά θεατρικό έργο του Τηλέμαχου Τσαρδάκα δημιουργεί ζωντανές – σπονδυλωτές εικόνες, με πρωταγωνιστή έναν αφηγηματικό λόγο γεμάτο σπαραγμό. Οι αναλλοίωτες σκληρές ερωτικές φράσεις του έργου λειτουργούν ως μαγικές δυνάμεις καθώς αγγίζουν βαθύτερα νοήματα της ζωής. Επιπλέον, τα δυο δεσπόζοντα θέματα, έρωτας και θάνατος, συγκρότησαν περίτεχνα το ρυθμό, την ατμόσφαιρα και τη δυναμική της παράστασης. Το έργο « Οι Κάτω απ’ τ’ αστέρια» είναι ένα σπουδαίο σύγχρονο έργο της εποχής, στο οποίο ο συγγραφέας υπερνικά το κλισέ δίπτυχο έρωτας-θάνατος. Το φινάλε του έργου αποτελεί κατόρθωμα θεατρικής τεχνικής, αυτό δεν αφήνει καμία αμφιβολία.

Η παράσταση ανεβαίνει για τρίτη χρονιά και προσεγγίζει με χιούμορ την ενηλικίωση, τη σκληρή πραγματικότητα και τους έρωτες που θέλουμε να διαρκέσουν για πάντα. Οι θεατές βρίσκονται πάνω στη σκηνή με τους ηθοποιούς και γνωρίζουν τους δύο πρωταγωνιστές εις βάθος, καθώς εκείνοι ξεγυμνώνουν τις σκέψεις τους και τις καρδιές τους και γίνονται ένα μέσα στα κοινά αισθήματα.

Από την μία, ο Νικολής, το αγόρι που ζει τολμηρά, ελεύθερα, δοκιμάζει τη ζωή με υποτιθέμενες «αλητείες», ζει στα άκρα, γράφει ποιήματα, σπουδάζει στην Γαλλία, φέρνει άλλα κορίτσια στο νησί, δίνει υποσχέσεις γάμου στην Μενίτα και τα λόγια του γίνονται κύματα και χάνονται τα καλοκαίρια. Και από την άλλη, η Μένια ή αλλιώς «Μενίτα» για τον Νικολή, είναι ντροπαλή, ένα κορίτσι συγκρατημένο, ζει όλα της τα χρόνια περιμένοντας τα λόγια του Νικολή να γίνουν πράξεις. Η Μένια μετά από δεκατέσσερα χρόνια αναμονής, αποφασίζει να παντρευτεί κάποιον άλλον. Και τότε έρχεται η σύγκρουση.

«Μόνο εμείς υπάρχουμε. Σε ολόκληρο τον πλανήτη. Σε ολόκληρο το σύμπαν. Υπάρχουμε μόνο εμείς. Οι “Κάτω απ’ τ’ αστέρια”»

Ο Κωνσταντίνος Μπιμπής στο ρόλο του Νικολή αναδεικνύει τους βαθείς ρυθμούς του έργου καθώς δεν σταματάει στην επιφάνεια. Στην αρχή του έργου, ο Νικολής μονολογεί για περίπου δέκα λεπτά και αναζητά απαντήσεις από την «Μενίτα του», βάζοντας εύστοχα όλους του θεατές στην υπόθεση του έργου. Η ερμηνεία του, καλοζυγισμένη και ταυτόχρονα αυθόρμητη και αληθινή, δίνει την απαραίτητη έμφαση αφενός κάθε σημαντική δραματουργική λεπτομέρεια και αφετέρου κάθε κωμικοτραγικό στοιχείο του κειμένου, και αντιπαραβάλετε εξαιρετικά με την αφοπλιστική ερμηνεία της Λίλας Μπακλέση ανέδειξε τις βαθιές λεπτομέρειες του χαρακτήρα της Μένιας. Στην αρχή του έργου η Μένια είναι αμίλητη, καθώς ακούει το μονόλογο του Νικολή, και με κλιμακωτή κινησιολογική εσωτερικότητα χωρίς σκηνικές φλυαρίες, η Λίλα έδωσε χώρο στον συμπρωταγωνιστή της να ερμηνεύσει χωρίς να μένει αμέτοχη. Στη συνέχεια με σταθερό λόγο, καθαρή άρθρωση, αναγκαίο ήθος, αποκαλυπτικότητα, εκρηκτικότητα και μια σημαίνουσα γοητεία καθηλώνει το κοινό με την ερμηνεία της. Η Μπακλέση και ο Μπιμπής ζουν την ιστορία με το σώμα και την ψυχή τους και επιτυγχάνουν απόλυτη σκηνική χημεία που πραγματικά παρασύρει, δημιουργεί εικόνες και διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή που δεν μπορεί παρά να εμπλακεί συναισθηματικά μιας και βρίσκεται επί σκηνής, σε απόσταση αναπνοής από τους δύο ηθοποιούς.

Μια ιστορία αγάπης και ενηλικίωσης με φόντο τη μικρή κοινωνία της επαρχίας, τις παραλίες του καλοκαιριού και την ξέγνοιαστη εποχή της αθωότητας. Μια έξυπνη αναδρομή από το παρόν μέχρι τη στιγμή που άρχισαν όλα. Ένα έργο που σε ταξιδεύει στον χρόνο καθώς φέρνει μπροστά στα μάτια μνήμες του έρωτα. Αυτούς τους εφηβικούς έρωτες που σημαδεύουν και συντροφεύουν για πάντα τις ζωές μας. Η εφηβεία μας, οι κρυμμένες μας πληγές παίρνουν σάρκα και οστά επάνω στη σκηνή του θεάτρου, τόσο κοντά μας και τόσο μακριά μας ταυτόχρονα. Η τελική αναμέτρηση των ηρώων κρίνεται αναπόφευκτη, ισορροπώντας μέσα σε ένα σπονδυλωτό κυκεώνα συναισθημάτων χαράς-λύπης, κλάμα-χιούμορ, και ερωτικής έκστασης-νοσταλγίας. Μια παράσταση που μιλά στην καρδιά των θεατών και που θα τους μείνει αξέχαστη ακριβώς όπως και οι εφηβικοί αυτοί έρωτες.

«Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια» του Τηλέμαχου Τσαρδάκα έρχονται από τις 29 Μαΐου και μόνο για επτά παραστάσεις στην ταράτσα του Θεάτρου Λαμπέτη.

«Εγώ έχω μείνει ακόμα εκεί. Ακριβώς από κάτω.

Κάτω απ’ τ’ αστέρια.»

Πηγές:

https://artic.gr/oi-kato-ap-t-asteria-kritiki/

http://www.texnes-plus.gr/theatro/eida/item/3572-eida-tin-parastasi-oi-kato-ap-t-asteria-se-skinothesia-l-baklesi-kai-kon-nou-bimpi

https://www.viva.gr/tickets/theater/therino-lampeti/oi-kato-ap-t-asteria/

https://www.koutipandoras.gr/article/oi-kato-apo-ta-asteria-enas-megalos-erotas-stin-taratsa-toy-lampeti

https://www.politeianet.gr/books/9786185139964-tsardakas-tilemachos-sokolis-oi-kato-ap-t-asteria-288084

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *