3 ταινίες anime για τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα

Η ατομική βόμβα της Χιροσίμα αποτελεί ένα από τα πιο “μελανά γεγονότα” στην ιστορία της ανθρωπότητας. Στις 6 Αυγούστου 1945, η πόλη της Χιροσίμα στην Ιαπωνία δέχθηκε την επίθεση μιας αμερικανικής ατομικής βόμβας με την ονομασία “Little Boy”. Η εκρηκτική δύναμη της βόμβας ήταν τεράστια, προκαλώντας αμέσως τον θάνατο περίπου 70.000 ανθρώπων και προξενώντας τραγικές επιπτώσεις στην υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς και το περιβάλλοντος. Η επίθεση αυτή, η οποία έχει αποτελέσει ένα από τα σοβαρότερα πολεμικά εγκλήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποτέλεσε θέμα για πολλά βιβλία, έργα τέχνης και ταινίες, μεταξύ των οποίων και οι παρακάτω τρεις ταινίες anime.

Grave of fireflies

Η ταινία “Grave of the Fireflies” είναι μια ιαπωνική ταινία anime από τον σπουδαίο σκηνοθέτη του Studio Ghibli, Ισάο Τακαχάτα. Κυκλοφόρησε το 1988 και βασίζεται σε μια νουβέλα του Άκι Νοσάκα, εμπνευσμένος απο τα προσωπικά του βιώματα, μετά την τραγική έκρηξη της ατομικής βόμβας. Η ταινία έχει καταξιωθεί ως μια από τις πιο συγκινητικές και δυνατές κινηματογραφικές εμπειρίες που έχουν δημιουργηθεί.

Η υπόθεση λαμβάνει χώρα στην Ιαπωνία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ακολουθεί τη ζωή δύο παιδιών, του 14χρονου Σέτσι και της μικρότερης αδελφής του, Σέτα, που προσπαθούν να επιβιώσουν μετά από την αμερικανική επίθεση που καταστρέφει την πόλη τους και αφανίζει το σπίτι τους. Μετακομίζουν σε ένα παρατημένο καταφύγιο και προσπαθούν να επιβιώσουν αντιμετωπίζοντας την πείνα, την αρρώστια και την έλλειψη ανθρώπινης ευαισθησίας και αλληλεγγύης. Η ταινία πραγματεύεται τον ανθρώπινο πόνο, την απώλεια και την αθωότητα των παιδιών σε συνθήκες πολέμου. Παρουσιάζει μια συγκινητική και συγχρόνως καθηλωτική ιστορία που προβάλλει τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου και τον ανθρώπινο πόνο που προκαλεί.

Η ταινία επιτυγχάνει να συγκινήσει το κοινό της, καθώς η καταπληκτική τέχνη της κινηματογράφησης και η συγκινητική μουσική συνθέτουν ένα έργο που παραμένει αξέχαστο και αναγνωρίζεται ως μια από τις πιο σημαντικές ταινίες του είδους της κινηματογραφίας anime.

In this corner of the world

Η ταινία “In This Corner of the World” είναι μια ιαπωνική δραματική ταινία, βασισμένη στο ομώνυμο μάνγκα της Φούμιο Κόνο. Η ταινία, που κυκλοφόρησε το 2016, διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και παρουσιάζει τη ζωή μιας νεαρής γυναίκας, Σούζο, στην πόλη Κουρέ της προεπαναστατικής περιοχής Χιροσίμα, η οποία αντιμετωπίζει τις συνέπειες του πολέμου. Η ταινία παρουσιάζει την καθημερινή ζωή της Σούζο και των ανθρώπων γύρω της καθώς αγωνίζονται να επιβιώσουν με λίγους πόρους και τις δυσκολίες του πολέμου.

Στην ταινία, παρακολουθούμε την εξέλιξη της Σούζο, η οποία από μια ανέμελη κοπέλα που ονειρεύεται να γίνει καλλιτέχνης, καταλήγει σε μια γυναίκα που πρέπει να αντιμετωπίσει την κρισιμότητα της καθημερινότητας και τις τραγικές επιπτώσεις του πολέμου. Η ταινία επιδεικνύει μια μοναδική αισθητική, με όμορφες σκηνές των παραδοσιακών ιαπωνικών τοπίων και ταυτόχρονα την απλότητα της καθημερινής ζωής. Παράλληλα, όμως, αποτυπώνει ρεαλιστικά και συγκινητικά τις σκληρές περιστάσεις του πολέμου και το εθνικό τραύμα.

Η ταινία anime θέτει στο επίκεντρο τις ανθρώπινες σχέσεις και τις αξίες της οικογένειας και της ειρήνης και της ανθρωπιάς. Με την υπογραφή του σκηνοθέτη Σούντζι Κατσούι, η “In This Corner of the World” αποτελεί μια συναισθηματικά φορτισμένη και σημαντική κινηματογραφική εμπειρία που αφήνει τους θεατές βαθιά συγκινημένους.

Barefoot Gen

Η ταινία “Barefoot Gen” είναι βασισμένη στο ομώνυμο μάνγκα του Κείτσι Νακαζάβα. Κυκλοφόρησε το 1983 και αποτελεί μια δραματική αφήγηση της ζωής ενός νεαρού αγοριού, του Γκεν, κατά τη διάρκεια της ιαπωνικής επίθεσης στο Χιροσίμα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ταινία παρουσιάζει τον τρόμο και την καταστροφή που προκάλεσε η ρήψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, αλλά και την αποφασιστικότητα και την ανθρωπιά του νεαρού Γκεν, καθώς προσπαθεί να επιβιώσει σε αυτήν την αποκαλυπτική καταστροφή. Οι θεατές ακολουθούν την πορεία του Γκεν, από τα ανύποπτα παιδικά χρόνια στην Χιροσίμα, μέχρι την απώλεια της οικογένειάς του και τις προσπάθειές του να αντιμετωπίσει τις φρικαλεότητες του πολέμου.

Η ταινία “Barefoot Gen” αποτελεί ένα ισχυρό καλλιτεχνικό έργο, καθώς αναδεικνύει με συγκλονιστικό τρόπο την ανείπωτη καταστροφή και τον ανθρώπινο πόνο που προκάλεσε η ατομική βόμβα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *