“Αυτοπορτραίτο με την Τούλα Λάρσεν”: η επανένωση του Μουνκ με τον θυελλώδη έρωτά του

O Έντβαρτ Μουνκ επανενώθηκε με τον θυελλώδη έρωτά του στο Βρετανικό Μουσείο

Μία έκθεση τέχνης τον Απρίλιο του 2019 που έλαβε χώρα στο Βρετανικό Μουσείο κρατά το κλειδί ενός μεγάλου δράματος για έναν θυελλώδη έρωτα στην ζωή του Νορβηγού ζωγράφου Έντβαρτ Μουνκ. Ίσως η πιο αγωνιώδης και δραματική στιγμή του ζωγράφου να μην αντιπροσωπεύεται από το πιο γνωστό του έργο, την περίφημη «Κραυγή».

Ο ζωγράφος διατηρούσε μια θυελλώδη σχέση με την Τούλα Λάρσεν, την οποία παντρεύτηκε κατόπιν δικής της επιμονής και με την οποία χώρισαν δυο χρόνια μετά. Η μορφή της Λάρσεν κυριολεκτικά θα σημαδέψει τον Μουνκ, καθώς τα χαρακτηριστικά της επανέρχονται στις περισσότερες γυναικείες μορφές που θα ζωγραφίσει έκτοτε.

Το 1902 μέσα στην κρεβατοκάμαρα του σπιτιού της μνηστής του ένας ερωτικός καυγάς πήρε διαστάσεις με πυροβολισμούς να λαμβάνουν χώρα λίγο αργότερα. Ο Μουνκ, τραυματισμένος στο αριστερό του χέρι από τη σφαίρα, έκοψε στα δυο το πορτρέτο του με την μνηστή του (“Αυτοπορτραίτο με την Τούλα Λάρσεν”). Μετά το κόψιμο του πίνακα, τα δύο μέρη ονομάστηκαν ξεχωριστά “Αυτοπορτραίτο σε πράσινο φόντο” και “Πορτραίτο-Καρικατούρα της Τούλα Λάρσεν”. Με την έκθεση του Βρετανικού Μουσείου οι επισκέπτες του μουσείου έχουν πλέον τη δυνατότητα να δουν τα δύο κομμάτια το ένα δίπλα στο άλλο.  

«Δημιούργησε αυτό το εξαιρετικό πορτρέτο την εποχή της έντασης στην σχέση τους» λέει η επιμελήτρια της έκθεσης Τζούλια Μπάρτραμ.  

Αποτέλεσμα εικόνας για munch and larsen
Ο ζωγράφος με την μνηστή του

«Εκείνος είναι κόκκινος από οργή και εκείνη μοιάζει να μην αντέχει άλλο. Τα δύο κομμάτια έμειναν στην οικογένεια Μουνκ». 

Η Μπάρτραμ ελπίζει ότι οι επισκέπτες θα αναγνωρίσουν την σημασία του έργου.  

«Ο Μουνκ είχε εξαιρετικά πολύπλοκες σχέσεις με τις γυναίκες» λέει η επιμελήτρια της έκθεσης. «Σχεδόν τις τρομοκρατούσε. Η φοβία του προς την δέσμευση άγγιζε τα όρια της νεύρωσης και ίσως η πιο βασανιστική σχέση του ήταν με την Λάρσεν». Η Λάρσεν, κόρη ενός εμπόρου οίνου, τον ακολουθούσε παντού στην Ευρώπη.  

«Η σχέση τους διήρκησε περίπου τέσσερα χρόνια και εκείνη ήταν η μοναδική γυναίκα με την οποία ο Μουνκ αρραβωνιάστηκε παρόλο που πέρασε τον περισσότερο χρόνο προσπαθώντας να ξεφύγει από εκείνη. Οι σχέσεις του με τις γυναίκες βρίσκεται παντού στο έργο του, παρά το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι πίνακες επισκιάστηκαν από την Κραυγή» λέει η Μπάρτραμ και προσθέτει «αν δεν υπήρχαν αυτές οι γυναίκες ίσως και να μην είχε γίνει ένας τόσο σπουδαίος καλλιτέχνης ή να μην έχει δημιουργήσει τέτοιο εσωτερικό έργο».

Το τραύμα στο αριστερό χέρι του ζωγράφου ήταν το αντικείμενο μίας από τις πρώτες ακτινογραφίες που υπήρξαν ποτέ στον κόσμο.  

Ο Μουνκ αργότερα είπε ότι ο πυροβολισμός συνέβη γιατί έπινε πολύ αλλά όπως τονίζει η επιμελήτρια της έκθεσης, πολύ συχνά έγραφε και ξαναέγραφε τα γεγονότα των πιο σημαντικών περιστατικών της ζωής του.

ΠΗΓΗ: https://www.lifo.gr/now/culture/232902/o-entvart-moynk-epanenothike-me-ton-thyellodi-erota-toy-sto-vretaniko-moyseio , http://www.katiousa.gr/politismos/eikastika/kravgi-ston-kamva-zoi-tou-entvarnt-mounk/ , https://en.wikipedia.org/wiki/Caricature_Portrait_of_Tulla_Larsen

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *