Τα Πλεονεκτήματα του να Είσαι στο Περιθώριο: Η νοσταλγία της νεότητας, η δύναμη της φιλίας, η αλήθεια της ζωής

Το μυθιστόρημα «The perks of being a wallflower» γραμμένο σε μορφή επιστολών δημοσιεύτηκε το 1999 κατακτώντας πλήθος αναγνωστών ανά τον κόσμο και κάνοντας γνωστό το συγγραφέα του, Stephen Chbosky. Γεννημένος το 1970, ο συγγραφέας και σκηνοθέτης εμπνέεται από τις ταινίες της νεότητας του για να συνθέσει μια ιστορία στην οποία παίρνουν μέρος τα περισσότερα ‘’πάθη’’ που χαρακτηρίζουν την ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας: ανάγκη ταύτισης, ανάγκη ενσωμάτωσης σε ένα σύνολο/μια ομάδα, έρωτας, σεξ, ναρκωτικά, ξαφνικές ψυχολογικές μεταπτώσεις από την υπέρμετρη αισιοδοξία στην βαθιά απαισιοδοξία, τάσεις αυτοκτονίας, συνεχείς απροσδόκητες αποκαλύψεις των συμβάντων της παιδικής ηλικίας με όλα τα ψυχολογικά τραύματα που ίσως φέρει αυτή στο κάθε πρόσωπο.

Βρισκόμαστε λοιπόν στη δεκαετία του ’90. Ο Τσάρλι είναι ένα δεκαεξάχρονο αγόρι που συναντά προβλήματα προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα του όταν ξεκινάει το λύκειο. Πρόκειται για ένα νέο συνεσταλμένο και ευγενικό με ευαισθησία για τη λογοτεχνία και τον πλούτο των λέξεων. Εύθραυστος ψυχολογικά και με νωπά ακόμη τα τραύματα της απώλειας του καλύτερου του φίλου που αυτοκτόνησε, ο Τσάρλι κάνει γενναίες προσπάθειες να αποκτήσει φίλους και να ζήσει μια φυσιολογική εφηβική ζωή, όπως οι συνομήλικοι του. Καταλήγει μέλος μιας παρέας τελειοφοίτων , ανάμεσα στους οποίους είναι ο πνευματώδης και γεμάτος αυτοπεποίθηση Πάτρικ, καθώς και η ετεροθαλής αδερφή του Σαμ, που τον δέχονται στο “κλαμπ των περιθωριοποιημένων”. Οι νέοι του φίλοι τον ενθαρρύνουν να βγει από το καβούκι του, τον οδηγούν σε πρωτόγνωρα γι’ αυτόν μονοπάτια. και τον εισάγουν στη μουσική, στον κινηματογράφο, στο «The Rocky Horror Picture Show» και, τελικά, στην ίδια τη ζωή. Μέσα από την καθημερινότητα, από τις εξορμήσεις τους, από σημαντικά γεγονότα δένονται μεταξύ τους και αρχίζουν να τρέφουν δυνατά συναισθήματα ο ένας για τον άλλον. Ο καθένας τους έχει να αντιμετωπίσει τους δικούς του “εφιάλτες”όμως με αμφίδρομη στήριξη, κατανόηση και συμπαράσταση ίσως καταφέρουν να διώξουν τα γκρίζα σύννεφα από την ζωή τους.

So, this is my life. And I want you to know that I am both happy and sad and I’m still trying to figure out how that could be.

Δεν είναι πολλά τα παραδείγματα συγγραφέων που να μεταφέρουν οι ίδιοι στην οθόνη το βιβλίο τους, όμως αν κρίνουμε από το παράδειγμα του Stephen Chbosky, μάλλον θα έπρεπε να γίνεται πολύ συχνά. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης έδωσε ζωή στο δαιδαλώδες σενάριο που φυσικά έγραψε ο ίδιος με μεγάλη επιτυχία. Με πολύ ενδιαφέροντες διαλόγους και μερικές ανατρεπτικές σκηνές, ο Chbosky κάνει συχνές αναδρομές στο παρελθόν φέρνοντας με αυτόν τον τρόπο στο φως εικόνες που στοιχειώνουν τον νεαρό Τσάρλυ ακόμη και σήμερα. Σε ορισμένα σημεία μάλιστα ο πρωταγωνιστής αφηγείται μέρος της ζωής του μέσα από γράμματα που γράφει στον φίλο του που αυτοκτόνησε, ακολουθώντας έτσι την μορφή του βιβλίου.

Ο Τσάρλι δεν είναι επαναστάτης αλλά μια ταπετσαρία, συμπαθής, χαριτωμένος, μα δειλός και ανύπαρκτος, όπως οι περισσότεροι μαθητές στο γυμνάσιο. Διαθέτει χαρίσματα και αρετές, που, όπως οι περισσότεροι, δεν τα βλέπει, γιατί δεν αντικατοπτρίζονται στην αποδοχή των άλλων. Ο σκηνοθέτης/σεναριογραφος/συγγραφέας ζωγραφίζει ένα πορτρέτο της εφηβείας μέσα από το επιμέρους πορτρέτο ενός νέου που φαίνεται φυσιολογικός, αλλά παλεύει με την ψυχική ασθένεια για την ισορροπία του μυαλού του, παρατηρώντας τους συσχετισμούς της οικογένειάς του, απορροφώντας τις κοινωνικές πιέσεις και προσπαθώντας να είναι ευγενικός με τους ανθρώπους που πολλές φορές τον βλάπτουν. Ο Τσάρλι, κατά μία έννοια, είναι ο ευάλωτος και γενναίος ιππότης που δεν είναι σίγουρος πως μπορεί να αντέξει τις κακουχίες, αλλά τον αγώνα του τον δίνει με ψυχή.

Ο νεαρός πρωταγωνιστής, Logan Lerman, προσφέρει μια εξαιρετική, μεστή και ώριμη ερμηνεία, ο Ezra Miller χαρίζει σίγουρα την πιο ευχάριστη και ίσως αξιομνημόνευτη ερμηνεία της ταινίας, ενώ η Emma Watson, αμέσως μετά τον Χάρι Πότερ, αποδεικνύει ότι είναι μια λαμπρή ηθοποιός. Το soundtrack είναι απόλυτα ταιριαστό και καίριο, από τους The Smiths και τον Morrissey μέχρι τον David Bowie τα τραγούδια είναι επιλεγμένα ένα – ένα για να ταιριάζουν με τις σκηνές και τα συναισθήματα των χαρακτήρων.

Το σύμπαν αυτής της ταινίας, είναι τόσο πλούσιο και ενδιαφέρον, ηχεί τόσο αληθινό και ειλικρινές συναισθηματικά, τόσο ανοιχτό και γενναιόδωρο, όπως συμβαίνει και με τους ήρωες του, που κατοικούν στο δικό τους μικρόκοσμο μακριά από την θορυβώδη πραγματικότητα των δημοφιλών παιδιών του σχολείου. Σε αντίθεση με πολλές άλλες ανάλογες ταινίες που εστιάζουν στον κόσμο του λυκείου, στις πιο άβολες στιγμές της εφηβείας, στην δοκιμασία της διαδρομής προς την ενηλικίωση, «Τα Πλεονεκτήματα του να Είσαι στο Περιθώριο» βρίσκουν την αλήθεια πίσω από τα κλισέ με τρόπο που λίγοι σκηνοθέτες έχουν πετύχει στο παρελθόν.

Καταφέρνει να σε γυρίσει πίσω σε εκείνα τα χρόνια μέσα από τον φακό της νοσταλγίας ανασύροντας αναμνήσεις μίας άλλης ζωής αφήνωντας σε με το γλυκόπικρο συναίσθημα της γαλήνης αλλά και της ανακούφισης. Και τότε βρίσκεσαι στο σημείο όπου ο πραγματικός κόσμος συγκρούεται με την προσωπική ζωή με τέτοιο τρόπο που ο καθένας ξέρει, θυμάται και μπορεί να αισθανθεί ακρίβως εκείνη την στιγμή όταν ένα τραγούδι μπορούσε να σε κάνει να νιώθεις έκσταση, πως μία κασέτα με remix ήταν το πιο σημαντικό δώρο, πως οι φίλοι σου, δίπλα σου στο κάθισμα του αυτοκινήτου, ήταν ολόκληρος ο κόσμος. Πετυχαίνοντας κάτι τέτοιο, κάθε ελάττωμα της ταινίας, κάθε μικρή αντίρρηση, μοιάζει ασήμαντη και ανούσια στην σύγκριση.

Το τελικό μήνυμα με το οποίο μας αφήνουν «Τα Πλεονεκτήματα του να Είσαι στο Περιθώριο» είναι απλό. Μπορεί κανείς αντιμετωπίζοντας τους φόβους του, να απαλλαχτεί από κάθε είδους τύψη ή ενοχή και να ζήσει ελεύθερος. Η δυνατή φιλία, ο έρωτας και η ελπίδα μπορούν τελικά να μετατρέψουν το περιθώριο στο επίκεντρο του κόσμου, του δικού σου κόσμου.

And In That Moment I swear we were infinite.

Love Always, Charlie

Πηγή:

https://flix.gr/cinema/ta-pleonekthmata-toy-na-eisai-sto-perithorio.html

https://cinefreaks.gr/movie/giati-iparchoun-pleonektimata-ke-sto-perithorio-the-perks-of-being-a-wallflower/

https://www.clickatlife.gr/cinema/story/12569

http://www.filmboy.gr/2012/12/review-perks-of-being-wallflower.html

 www.lifo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *