Όταν οι Φάροι “δίνουν τα φώτα” τους στην ζωγραφική

Οι άνθρωποι μοιάζουν, παρομοιάζουνται με τις κραυγές των φάρων
Φεύγουνε για να παν αλλού και βγαίνουνε στη θάλασσα…
~ Ο. Ελύτης – Οι κλεψύδρες του αγνώστου

Σήμερα, Κυριακή 18 Αυγούστου 2019, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, η οποία καθιερώθηκε το 2003 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Φαροφυλάκων και γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου. Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία των φάρων και των υπόλοιπων ναυτικών βοηθημάτων στη ναυσιπλοΐα, αλλά και η προβολή του έργου που επιτελούν οι φαροφύλακες, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Την ημέρα αυτή οι φάροι είναι ανοιχτοί για το κοινό, με την πραγματοποίηση διάφορων εκδηλώσεων. Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων γιορτάζεται φέτος σε 350 φάρους, που ανήκουν σε 50 χώρες του κόσμου.

Η πρώτη αναφορά στους φάρους, τους ακίνητους συντρόφους και παρατηρητές θαλασσοπόρων και ταξιδιωτών, απαντάται ήδη από τον Όμηρο, που στην Ιλιάδα γράφει:

ως δ’ ότ’ αν ποντοίο ναύτοισι φανείη

 καιομένου πυρός τόδε καίεται

 υψόθ’ ορέφσιν

Σε αυτό το αρχαίο μωσαϊκό έργο τέχνης, εικονίζεται ο περίφημος Φάρος της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου. Το μωσαϊκό χρονολογείται από την προ-βυζαντινή περίοδο. Το σπάνιο αυτό μωσαϊκό του Φάρου της Αλεξάνδρειας, είναι η μόνη εικόνα, που απεικονίζει το σχήμα του! Το μωσαϊκό ευρέθη στην αρχαία ελληνική πόλη Ολβία – μια από τις πολλές αρχαίες ελληνικές πόλεις που έφεραν αυτό το όνομα – της Κυρηναϊκής, νυν Κάστρο – Qasr Libya, στην έκταση της Λιβύης. Η πόλις ιδρύθηκε από τους Έλληνες τουλάχιστον από τον 4ο αιώνα π.Χ. Το μωσαϊκό εικονίζει έναν άνδρα-γίγαντα-Ήλιο επί του κατόπτρου του, στην κορυφή του κτηρίου του φάρου, ο οποίος είναι σε συνεργασία και συνεννόηση με έναν άλλον «φαροφύλακα», σε παρακείμενη φαροικία. Ο φαροφύλακας-Ήλιος μπήγει το σπαθί του στο κάτοπτρο. Ίσως έτσι ολοκληρώνει ένα κύκλωμα, και… ανάβει ο φάρος.

Από τον Φάρο της Αλεξάνδρειας μέχρι και τον πιο ταπεινό, απομονωμένο φάρο, οι φάροι συνεχίζουν να δίνουν τα φώτα τους όχι μόνο στη θάλασσα αλλά και στη Ζωγραφική… Ας τους απολαύσουμε λοιπόν!

Lighthouse hill, Edward Hopper
PemaquidLight, Edward Hopper
Lighthouse Sunny Day , Edward Hopper
Dreamers, Charles Wysocki
Breakwater, Winslow Homer
Vladivostok, Sergei Cherkasov
Honfleur Lighthouse, Eugene Boudin
Tracker, A.Manin.
The Lighthouse at Honfleur, Georges Seurat
Lighthouse at the Hospice, Claude Monet
The Lighthouse at Scarborough, John Atkinson Grimshaw
The Lighthouse Keeper, Deborah Macy
Evening At Cape Hatteras Painting, Jeff Pittman
Reflections of Dusk, Zhigalin-Vishnyakov
The Lighthouse Keeper, Richard T Pranke
Lighthouse Keepers Daughter, Charles Wysocki
 Lighthouse Keeper, Anne Marie Brown
Admiralty Lighthouse, Randy Van Beek
Lighthouse, James J. McKeever
The lighthouse at two lights, Edward Hopper
Pidgeon Point, Anne Norskog
Ο φάρος της Ψαθούρας, Γήσης Παπαγεωργίου
Απολυτάρες Αντικυθήρων, Γήσης Παπαγεωργίου
Το λιμάνι της Καλαμάτας, Κωνσταντίνος Παρθένης

ΠΗΓΕΣ: https://tvxs.gr/news/alles-texnes/i-texni-anabei-toys-faroys-tis , https://www.sansimera.gr/worldays/166 , http://homouniversalisgr.blogspot.com/2018/02/blog-post_30.html , http://www.arxeion-politismou.gr/2018/07/moni-sozomeni-eikona-tou-Farou-Alexandreias.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *