Ο πίνακας του Γύζη παριστά ¨Κρυφό σχολειό” αναπαριστά ένα κρυφό σχολείο, όπως το φαντάστηκε ο καλλιτέχνης, και φιλοτεχνήθηκε το 1886. Το έργο ανήκει στις συνθέσεις ηθογραφικού χαρακτήρα του Γύζη, του οποίου ο συμβολισμός δίνεται από τον ίδιο, σε επιστολή του, όπου σημειώνει χαρακτηριστικά: «Δια του υπογείου, της κλειστής θύρας και παραθύρου και δια του ωπλισμένου νέου, εσκέφθην να παραστήσω την εποχήν εκείνην της Ελλάδος, ότε επί Τουρκοκρατίας ήσαν αυστηρώς απηγορευμένα τα σχολεία και μόνον εν κρυπτώ ελειτούργουν». Είναι άγνωστη η πηγή έμπνευσης του Γύζη αλλά εικάζεται πως συνδέεται με τη γενέτειρά του, όπου ένα μικρό μοναστήρι της Αγίας Τριάδας ήταν γνωστό, προεπαναστατικά ακόμα, ως «Το Κρυφό Σχολειό» αν και σύμφωνα με μελετητές αμφισβητείται κατά πόσον αυτό το μοναστήρι πράγματι λειτουργούσε ως χώρος νυχτερινού σχολείου των υπόδουλων Ελλήνων του νησιού.
Από τον ίδιο πίνακα εν συνεχεία εμπνεύσθηκε ο Ιωάννης Πολέμης το ακόλουθο ποιήμα. Η μετονομασία του πίνακα από τον αρχικό τίτλο του Γύζη, «Έλληνικόν Σχολείον έν καιρώ δουλείας», οφείλεται αντιστρόφως στην απήχηση του ποιήματος.
Αν και από σύγχρονους μελετητές αμφισβητείται αυτή καθ’ αυτή η ύπαρξη και λειτουργία τέτοιου είδους σχολείων είναι πράγματι άξιο θαυμασμού πως ένα ολόκληρο έθνος που ήταν υπόδουλο για 4 σχεδόν αιώνες τόσο συνέχισε να μιλά την γλώσσα και να τηρεί τα έθιμα και τις παραδόσεις που είχε κληρονομήσει αλλά και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες των επόμενων γενεών όπως για τον Γύζη ή τον Πολέμη.